Lazanja me kungull
Tetori është muaji i kungujve! Jo vetëm që janë të shijshme, por edhe plot vitamina dhe përbërës të vlefshëm që janë të mirë për shëndetin tonë. Kjo është arsyeja pse ne kemi përgatitur për ju një lazanja të shijshme me kungull, të cilën mund ta gatuani shumë lehtë!
Përbërësit
800 gr kungull i prerë në feta 2 mm të trasha
1 tufë sherebelë, gjethe të këputura, 1/2 e grirë imët
1/2 filxhan (125 g) ghy, i shkrirë, plus një shtesë 1/4 filxhani (60 g) ghy
1 presh i prere ne feta holle
4 thelpinj hudhër të grira imët
100 g secila lakër jeshile dhe lakër të zezë, kërcelli i hequr, gjethet të copëtuara
270 gr domate gjysme te thara, te kulluara, te prera ne kubik
500 g gjizë
2 vezë të rrahura lehtë
Përgatitja
Përzieni fetat e kungullit me gjysmën e të gjitha gjetheve të sherebelës, 2 lugë gjelle ghee dhe 2 lugë çaji kripë dhe lërini mënjanë.
Përzieni preshin, hudhrën, 2 lugë ghee dhe 1/2 lugë çaji kripe në një tas dhe lërini mënjanë. Përzieni lakër jeshile, lakrën e zezë, domatet dhe 1 lugë çaji kripë në një tas. Masazhoni lehtë gjethet që të zbuten, më pas lërini mënjanë. Përzieni në një tas gjizën, vezët dhe sherebelën e grirë. Ngroheni furrën në 180°C. Lyeni me yndyrë një tavë prej 2 l (8 filxhan).
Për lazanjat lyejmë një të tretën e masës së preshit në fund të tavës dhe e mbulojmë me një shtresë me përzierje kungulli dhe më pas një të tretën e masës së gjizës. Mbulojeni me një të tretën e përzierjes së lakra jeshile, pastaj një shtresë tjetër të përzierjes së kungujve. Përsëriteni këtë proces edhe dy herë të tjera dhe përfundoni me përzierjen e mbetur të kungujve. Lyejeni me pjesën tjetër të salcës.
Vendosni një fletë letre pjekjeje mbi lazanja dhe mbështilleni tepsinë me fletë metalike. Piqeni për 1 orë e 30 minuta derisa lazanja të jetë e butë. Ngrohni grilën në lartësi. Hiqni fletën dhe letrën e pjekjes dhe vendosini lazanjat përsëri në shiritin e sipërm të furrës. Grijini për 5-6 minuta, duke e kontrolluar rregullisht derisa sipërfaqja të bëhet krokante.
Ndërkohë, ngrohni pak ghee në një tigan në zjarr të fortë, më pas shtoni gjethet e mbetura të sherebelës dhe gatuajeni për 90 sekonda ose derisa të shfaqet. Kullojini në peshqir letre derisa të bëhen krokante. I spërkasim lazanjat me gjethet e sherebelës krokante dhe i shërbejmë.