Леб со наут и авокадо
Нашиот V6 ExclusiveLine машина за сечење зеленчук од нерѓосувачки челик се користеше за сечење на авокадото.
Леб со наут и авокадо – посебно задоволство! Дали основниот тост од авокадо е премногу досаден за вас? Тогаш имаме одличен рецепт кој ќе ја врати вашата кујна во живот! Наутот и авокадото се едноставно брилијантна комбинација која мора да ја пробате!
Состојки:
2 лажици маслиново масло
1 мал кромид, исечкан на коцки
2 чешниња лук, изгмечени
1 калај домати исечкани на коцки
1 лажица сушен италијански зачин
Малку чили снегулки
Морска сол
2 калапчиња наут, исцедете ги и исплакнете
4-5 полни лажици вегетаријанско сирење рикота
Грст магдонос
парчиња леб + авокадо
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 180 °C.
Загрејте го маслиновото масло во голема тава на средна топлина. Додадете го кромидот и лукот и печете околу 5 минути, често мешајќи. Додадете ги конзервираните домати, мешавината од италијански зачини, чили снегулките и солта.
Намалете ја топлината и мешајте често додека не се формира густ сос, околу 10 минути.
Кога сосот е готов додадете го измиениот и исушениот наут. Ставете сè во сад за печење и печете во загреана рерна околу 25 минути. Потоа додадете ја рикотата и повторно ставете ја во рерна уште 5 минути за да се испече сето темелно.
Земете парче леб, ставете убав слој намаз од наут, исечете го авокадото и ставете го и врз лебот. Посипете со морска сол, црн пипер, јаглика и чили во прав и уживајте!