Лазања од тиква
Октомври е месец на тиквите! Не само што се вкусни, туку и полни со витамини и вредни состојки кои се добри за нашето здравје. Затоа за вас подготвивме вкусна лазања од тиква, која можете многу лесно да ја зготвите!
Состојки
800 гр тиква, исечкана на парчиња со дебелина од 2 мм
1 китка жалфија, откинати листови, 1/2 ситно сечкани
1/2 шолја (125 g) гума, стопена, плус дополнителна 1/4 чаша (60 g) гума
1 праз, тенко исечен
4 чешниња лук, ситно изрендани
По 100 гр кељ и црна зелка, извадени стебла, листовите сецкани
270гр полусуви домати, исцедени, исечкани на коцки
500 гр урда
2 јајца, лесно изматени
Подготовка
Во сад измешајте ги парчињата тиква со половина од целосните листови жалфија, 2 лажици џи и 2 лажички солени снегулки и оставете ги на страна.
Во сад измешајте ги празот, лукот, 2 супени лажици џи и 1/2 лажичка сол снегулки и оставете ги на страна. Во сад измешајте ги кељот, црната зелка, доматите и 1 лажичка сол снегулки. Лесно измасирајте ги листовите за да омекнат, па оставете ги на страна. Во сад измешајте ги урдата, јајцата и сечканата жалфија. Загрејте ја рерната на 180°C. Подмачкајте тепсија од 2 l (8 шолји).
За лазањите, на дното на тавата намачкајте една третина од смесата со праз и покријте ја со слој смеса од тиква, а потоа третина од смесата со урда. Покријте со третина од смесата со кељ, па уште еден слој од смесата со тиква. Повторете ја оваа постапка уште два пати и завршете со преостанатата смеса од тиква. Премачкајте со останатиот дел од ѓубрето.
Над лазањите ставете лист хартија за печење и плехот завиткајте го во фолија. Печете 1 час и 30 минути додека лазањите не омекнат. Загрејте ја скарата на високо ниво. Отстранете ја фолијата и хартијата за печење и повторно ставете ги лазањите на горната шина од рерната. Печете на скара 5-6 минути, проверувајќи редовно додека површината не стане крцкава.
Во меѓувреме, загрејте малку ѓубре во тава на силен оган, а потоа додадете ги преостанатите листови жалфија и варете 90 секунди или додека не се покаже. Исцедете го на хартиени крпи додека не стане крцкав. Посипете ги лазањите со крцкавите листови жалфија и послужете.